W dniach 21-24 br. marca w Centrum Handlowo-Rozrywkowym Plaza w Lublinie, zorganizowaliśmy Lubelski Kiermasz Wielkanocny z ofertą produktów regionalnych na drewnianych ekologicznych stoiskach (ekologiczne wędliny, sery podpuszczkowe, wiejskie chleby na zakwasie, miody z własnej pasieki, makowce, sękacze i wiele innych) oraz świątecznego rękodzieła (palmy, pisanki, stroiki..).
Kiermaszowi towarzyszyły warsztaty i pokazy pn. „Wielkanocne tradycje”, prowadzone przez twórców ludowych oraz lubelskich mistrzów kulinarnych i szefów kuchni.
W ramach „Wielkanocnych Tradycji” przygotowaliśmy kilka ciekawych wydarzeń:
- Mazurki i baby lukrem zdobione, prowadzenie: Wiesław Kucia, laureat międzynarodowych mistrzostw w piekarnictwie oraz Iga Sarzyńska, mistrz cukiernictwa;
- Palmy i baranki wielkanocne ze słomy, prowadzenie: Elżbieta Kołodziej, twórca ludowy;
- Wesołego jajka, pięknego jak bajka!, prowadzenie: Fundacja Qulturalne Qulinaria, z udziałem restauratorów i animatorów;
- Pisanki, pisanki – jajka malowane, prowadzenie: Bogumiła Wójcik, twórca ludowy;
Warsztaty były bezpłatne i ogólnie dostępne dla wszystkich chętnych. Do udziału zaproszone zostały przede wszystkim dzieci wraz z rodzicami, a także młodzież. Wszystkie pokazy cieszyły się ogromnym powodzeniem. W ciągu dwóch dni z nasze oferty skorzystało ok. 500 osób!
W warsztaty angażowały się najczęściej całe rodziny – dzieci wspólnie z rodzicami dekorowały wielkanocne baby, pisały pisanki, wyplatały palmy oraz brały udział w zabawach kulinarnych. Osoby prowadzące warsztaty opowiadały w trakcie pokazów o tradycji Świąt Wielkanocnych oraz prezentowały różne techniki wykonywania świątecznych dekoracji.
Dodatkową atrakcją była specjalna nagroda przygotowana dla uczestników warsztatów dekorowania ciast wielkanocnych, którzy wzięli udział w losowaniu czekoladowego zająca, ważącego 2,5kg.
W niedzielę odbyło się oficjalne losowanie oraz wręczenie nagrody szczęśliwemu zwycięzcy.
Udział blisko 500 osób w zorganizowanych warsztatach wskazuje na ogromne zapotrzebowanie na tego typu atrakcje. Nawiązanie do tradycji, odwołanie się do wiedzy twórców ludowych oraz zabawy kulinarne w ramach przygotowań świątecznego stołu, okazały się trafionym wyborem.